top of page

Життя, як пісня: Інтерв’ю з Анною Квіткою Козак


Євген Ткач (Ванкувер)

Вже понад 50 років життя Анни Квітки Козак переповнює любов, пристрасне захоплення та вираження до української пісні. З дитячих років вона виростала в музичному оточенні й любові до співу обох родичів, батькова задіяність в церковній та світській хоровій музиці заклали в ній глибоку і тривалу посвяту українській музиці. її чудова і творча інтерпретація музичних оформлень буде спадщиною для наступних поколінь. Вона спеціалізувалася в музиці у двох університетах: Алберти і Британської Колумбії і отримала ступінь бакалавра педагогічних наук, зі спеціалізацією у дитячій хоровій та класовій музиці. З непохитною посвятою, талантом і енергією як учителька музики, художній керівник та аранжувальник, вона здобула наступні досягнення: 1960-70 Музичний директор Української школи та дитячого хору «Соловейко». 1963-1995 Засновниця і керівник жіночого вокального колективу «Співочі волошки». 1967-1977 Випустила чотири альбоми «Співочих волошок». 1967-до сьогодні Організовувала музичні тури і концерти на північно-західному тихоокеанському побережжі та в багатьох містах Британської Колумбії і Алберти. 1969 Режисер-постановник української оперети «Наталка Полтавка» у драматичному театрі королеви Єлизавети у Ванкувері. 1979 Художній керівник та режисер оперети «Коза-дереза».

1979 – до сьогодні Допомагала організовувати і брала участь в багатьох відео з телевізійної серії «Ехо України». 1979 та 1986 Музичний керівник єпархіального молодіжного табору в Британській Колумбії. 1980-1988 Засновниця і директор ванкуверського колективу бандуристок. 1980 Записала першу плівку колективу бандуристок. 1986 Режисер-постановник концерту «100-літні ювіляри-українці вітають Ванкувер» у драматичному театрі королеви Єлизавети. 1987-1989 Членкиня Комітету культури при Національному осередку Ліги Українських Католицьких Жінок Канади. 1988 Режисер-постановник концерту «Століття християнства на Україні» у драматичному театрі королеви Єлизавети. 1989 Заснувала «Столітній хор», згодом перейменованого у «Світанок». 1989 Засновниця українського фестивалю колядок. 1989-1990 Виконавчий директор, музичний керівник, хореограф, оркестровий керівник і режисер-постановник мюзиклу «Вінкоплетіння», традиційного українського дійства перед весіллям. Мюзикл отримав фінансування від Держсекретаря Канади за збереження української культурної спадщини. Осердя програми – колектив «Співочі волошки». 1989-1994 Адміністратор і президент Української хорової федерації Британської Колумбії. 1991 Виконавчий учасник та член Ради директорів на святкуванні «100-ліття українських поселенців у Канаді». 1996-1998 Секретар-кореспондент української католицької Єпархії Нью Вестмінстера. 1997-2000 Організатор концертів До Дня Незалежності та Шевченківських днів у Британській Колумбії. 2000 Тисячолітній проект хору «Світанок» – запис розповсюдження плівок та компакт-дисків «Святкуючи пори року».

Розкажіть будь-ласка про те як починалася ваша музична діяльність.

– Все почалося від дитинства. Мої батьки багато співали, мама чудово грала на гітарі і, звісно, я не лишалася осторонь. Ми приїхали до Канади у 1949 році і за якийсь час я почала співати у хорі мого тата. У 1955 році я переїхала до Ванкуверу і вже тут започаткувала ансамбль “Волошки”. В українській громаді відбувалося багато подій і ми брали активну участь у цій діяльності. Нас впізнавали і запрошували на концерти у Канаді та Сполучених Штатах. Було видано чотири вінілові альбоми пісень, і до речі три з них нещодaвно були перевидані на DVD. У вісімдесяті роки ансамбль припинив свою діяльність, і я організувала хор “Світанок”. У той час у Ванкувер приїхало дуже багато людей з України, і хор вийшов справді великий: п’ятдесят співаків, переважно молодь. Назву ж для хору запропонувала моя мама. Я закінчила гарну музичну школу, пройшла дитячий хор, старший хор, мій тато був диригентом, тож упорядкувати все мені було дуже легко. Ми багато співали, виступали і записувались. Пізніше вийшов дуже гарний компакт диск.

В яких фестивалях, концертах приймає участь хор?

– Раніше ми організовували багато виступів у Британській Колумбії: в Кілоні, Річмонді, Принц Джорджі. Неодноразово брали участь у Шевченкових концертах, концерті пам’яті пані Валентини Касприк, виступали у Квін Елізабет Театрі, тощо. Робили тури з Вінкоплетенням і так само маємо записи. В Україні потім вийшла грубезна книжка про Вінкоплетення, і всі наші пісні там теж були опубліковані. Хотілось би той досвід повторити, та це не так просто, адже то дуже великий проект. Також хор давав оперу “Наталка-Полтавка”, на професійний сцені у Квін Елізабет Тетрі. Я мала підготувати всю залучену до опери музику. Інструментальний супровід забезпечували мої студенти.

– Як змінилося українське музичне життя Британської Колумбії на початку вашої діяльності і зараз? – Є великі зміни. Ті, хто зараз приїжджають з України до нас, перш за все орієнтовані на роботу. Раніше по-іншому було. Зараз до хору більше приходять старші люди, а молодь тяжко залучити. Співи займали більше місце у житті пересічного українця.


– Розкажіть як можна долучитися до хору, хто приходить: чи тільки українці, чи місцеві і англомовні люди приймають участь? – У хорі є англомовні; ті хто народилися у Канаді, але мають українське коріння. Є й ті, хто до хору не знав слова по-українські.

Що треба знати і вміти, щоб долучитися до хору? Чи треба мати музичну освіту, чи просто бажання? – Перше що потрібно — слух. Без слуху ти нічого не зробиш. І є такі люди, що приходили, старалися, і з того нічого не виходило… Тоді я казала: “Дуже перепрошую…”

– Але кожна людина може прийти і спробувати? А якщо людина не знає своїх здібностей? Якщо вона невпевнена? – Так. Кожен може прийти і мати свій шанс. Є такі люди, що не мають хорового досвіду, але люблять співати, люблять спів, тоді їх беру і дивлюся як допомогти і розвинути цей талан у людині. Якщо є слух, бажання і нагода, з того щось може вийти. Якщо та людина має бажання співати, я з радістю їй допоможу.


Розкажіть які плани хору на майбутнє, в яких концертах збираєтесь приймати участь? Де взагалі можна побачити і почути хор? – Нещодавно ми виступали на Європейському фестивалі. Готуємось до Різдва, свята Коляди. Беремо участь у відзначенні різних суто українських свят, наприклад Шевченкових ювілеїв. Долучаємось до фестивалів, виступаємо на міських заходах.

Якщо ви хочете долучитися до хору або спробувати свої сили у співі і хотіли б зв’язатися з пані Квіткою, скористайтеся контактною формою поданою нижче:

0 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page