top of page

Козацькі казки: Меч Волі, Великий льох і скарби гетьмана Богдана

Олександр Олефіренко (Лисичанськ)

Запорозька Січ. Сяє сонце. На порозі Черкаського куреня сидять  двоє козаків, старий і козак – молодик.

«Дядьку Семене – раптом каже козак – молодик, а правда, що батько Богдан заховав свої скарби у Великий льох? Розкажіть, що то за скарби.»

Розповідь старого козака

Розповідь старого козака


«Правда, Омельку – відповів старий козак. Як став батько Богдан уже старий, то закликав  сімох запорозьких характерників і вони зробили Великий льох, поклали в нього скарби і закляли його.»

«А які там скарби? І як вони закляли Великий льох?» – спитав Омелько

«Звісно які – срібло, золото, самоцвіти. А ще там є Велика перська перлина, за неї можна купити ціле царство. Її гетьману Богдану  турецький султан подарував, хотів щоб батько Хмель в підданство до нього пішов. Та батько Хмель перлину взяв, дозволив турецьким купцям у нас торгувати, а в підданство до султана не пішов. Отак обамбурив бусурмена!»

«А які ще скарби були у батька Хмеля?» – питає Омелько

«Головний скарб батька Богдана – Меч Волі. Як ти думаєш, чому іншим гетьманам не  вдалося Україні волю здобути, а батькові Богдану вдалося? Батько Богдан мав Меч Волі. Той хто заволодіє цим мечем здобуде  волю Україні, а якщо ворог здобуде, то навіки поневолить Україну. Тому  батько Богдан і сховав Меч волі у Великий льох, а сім запорозьких характерників  закляли  Великий льох.»

«А як же вони закляли Великий льох?» – допитується далі Омелько.

Великий льох гетьмана Богдана

Великий льох гетьмана Богдана


«На дверях у Великий льох сім шпарин, в кожну треба вкласти ніж одного з цих семи характерників, а на лезі ножа  закляття і тоді двері Великого льоху відкриються. А ще можна відкрити двері  перснем гетьмана Богдана, на ньому також закляття.»

«А де знаходиться Великий льох?» – питає знов Омелько.

«Хтозна – знизує плечима старий козак. Одні кажуть у Суботові, інші в Чигиринському замку, треті на острові Скелястому ,десь у Військовій Скарбниці. І ці треті мабуть  найближчі до правди. Бо Чигирин і Суботів і ляхи грабували і москалі, уже б знайшли .І хоч скарбів не допали б, бо Великий льох заклятий, та стало б всім відомо.»

«А що то за острів такий?» – допитується Омелько старого козака.

«Та є кажуть острів посеред Дніпра, а на ньому скеля, на  тій скелі сім шпарин і в ній Великий льох. Сім шпарин ,то для характерницьких ножів, щоб зняти закляття.

Кажуть полковник Іван Нечай, як завів козацький лад в Білорусі і мав воювати з ляхами, то хотів послати за мечем Волі. Він же був зять гетьмана Богдана і знав де перстень його, а може і мав його.

Гетьман Богдан

Гетьман Богдан


Та кляті москалі змовилися з ляхами і  подолали полковника Нечая раніше ніж він добув з Великого льоху  Меч Волі. І перстень Богдана тепер втрачено. І відкрити Великий льох можна  тепер тільки ножами семи запорозьких характерників.» – закінчив свою розповідь старий козак.

«А де ж вони, ті ножі?» – запитав з цікавістю Омелько.

«Тут, у Військовій Скарбниці» – відповів  старий козак.

А потім позіхнувши сказав: «А ще кажуть ,є пророцтво, що прийде  молодий чоловік з Гетьманщини на Січ. І поведе його сила невідома на  Хортицю, де загинув князь Святослав. І знайде він меч Святослав, Меч Перемоги і розіб’є тим мечем двері Великого льоху і здобуде Меч Волі. І буде у нашого народу Меч Волі і Меч Перемоги. І буде народ наш вільний і непереможний. Та тільки коли це буде – невідомо» –  з сумом сказав старий козак.

7 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page