top of page

Козацькі казки: Сонячна троянда, Росяна царівна і три зернятка від мишки

Олександр Олефіренко (Лисичанськ)

«Діду Будимире – звернувся до свого діда Яромир,  а чому,  гора за селом, зоветься горою Сонячної троянди? А ще, старий волхв казав, що раніше, села нашого роду лихо обходило.  Як це так?»

Яромир

Яромир


«Гора тому зоветься Горою Сонячної троянди – відповів дід Будимир Яромиру,  бо на ній росла Сонячна троянда,  а лиха ми не знали,  бо з Сонячної троянди виходила Сонячна пані, Ярилова донька і рятувала нас, як тільки повінь,  вона воду втихомирить, як засуха, зробить так, що в селах нашого роду засухи нема.  І хліба у нас виростало стільки , що вистачало не тільки нам, а навіть з іншими родами ми ділилися. А як вороги, Сонячна пані розсипле сонячне зерно і з нього постане тисяча незборимих воїнів і оборонять нас.  Та одного разу злий Чорнобог зачарував Сонячну троянду і вона засохла і більше нам не допомагає.  Та волхви кажуть, що якщо, сьомого місяця року поливати троянду сім днів вранішньою росою і сім ночей вечірньою, троянда оживе.

Яромир був рішучий і після розповіді діда дочекався сьомого місяця року і пішов на Гору Сонячної троянди і знайшовши там засохлу троянду  відразу зрозумів, що це – Сонячна троянда, тільки засохла.  Троянда була суха, але від неї йшла якась особлива сила.

Яромир став тоді збирати росу і поливати троянду, але не міг ні разу назбирати стільки роси, щоб добре полити троянду.  Яромир дуже зажурився і присів на землю.

« Чого ти сидиш такий зажурений?»  – раптом пропищав хтось з трави.  Яромир глянув і побачив мишку. Подумав: поділюсь своєю бідою хоч з мишкою, розказав мишці, що не може  ніяк набрати достатньо роси, щоб полити троянду.

«Це тобі треба до Росяної царівни, Дажбогової дочки, вона тобі допоможе» – сказала мишка.

«А як же я до неї попаду?» – запитав здивовано Яромир мишку.

«В царстві Дажбога живе одна мишка, моя сестра.  Ось тримай ці три зернятка, даси їх моїй сестрі, вона тобі допоможе.  А з тобою піде мій син, він давно проситься  до тітки в гості, він приведе тебе до Росяної царівни.»

Росяна царівна і Яромир

Росяна царівна і Яромир


Яромир взяв три зернятка,  подякував мишці і пішов за її сином.  Син мишки привів його до якоїсь скелі, завів у велику розколину і вони миттю опинилися перед палацом Росяної царівни.  Син мишки побіг до тітки і вона покликала Росяну царівну.  Яромир пояснив, що хоче оживити Сонячну троянду і попросив , щоб Росяна царівна дала йому роси.

«Гаразд, я дам тобі роси» – сказала Росяна царівна,  тільки постережи три ночі квіти  в моєму саду.  Якщо встережеш – дам тобі роси скільки забажаєш,  а як ні –  не дам і однієї росинки. »

Росяна царівна привела Яромира в квітник і залишила стерегти квіти.

Тут Яромир  згадав про зернятка, що дала йому мишка і дістав одне зерно.  З’явилась мишка, привіталась і запитала, що в нього сталось.

Яромир розповів про умову Росяної царівни і попрохав мишку допомогти  спіймати злодія.

«Та ніякого злодія нема» – засміялась мишка.  «Красти квіти прийде молодший брат Росяної царівни і ти хоч як би не кріпився, заснеш.  Я тебе вкушу , ти проснешся і відразу бий кулаком.  Влучиш чи не влучиш, брат царівни втече. »

Яромир

Яромир


Яромир пішов в квітник і спочатку довго кріпився, але врешті  решт заснув.  Коли прийшов молодший брат Росяної царівни, мишка вкусила його, він прокинувся і ударив кулаком навмання.  Коли протер очі, то побачив, що нікого не видно.  Так Яромир від сторожував першу ніч і вранці чув, як Росяна царівна дорікала братові.

Коли Яромир прийшов в квітник Росяної царівни вдруге і достав друге зернятко, то знову з’явилась мишка і сказала , що цієї ночі прийде старший брат Росяної царівни.

І знову Яромир, як не кріпився, заснув.  Але мишка вкусила його, він прокинувся і вдарив кулаком навмання.  І знову нікого не побачив в квітнику.  А вранці чув в палаці Росяної царівни, як та дорікала старшому брату, що «невже не міг перехитрити, ти ж старший».

Коли Яромир прийшов в квітник Росяної царівни втретє і дістав третє зернятко, то з’явилась мишка і сказала, що цієї ночі прийде сама Росяна царівна, мишка вкусить  Яромира, той прокинеться, але хай не б’є, а схопить і поцілує.

Яромир знову, як не кріпився, але заснув.  Та мишка вкусила його, він прокинувся, схопив навмання і поцілував.  Але знову нікого не було в квітнику.

Росяна царівна

Росяна царівна


Вранці Яромир прийшов до палацу Росяної царівни, глянув на неї і та почервоніла і опустила очі.  Раптом у зал зайшли двоє братів Росяної царівни і Яромир побачив, що в них у кожного синець під оком.

«Ти встеріг мій квітник і я дам тобі роси – заговорила Росяна царівна, але мусиш на мені одружитися.  А брати мої одружаться на твоїх сестрах. »

«На яких сестрах?» – здивувався Яромир.  «В мене немає сестер. »

«Поки ти був у мене, в тебе народились дві сестри» – сказала Росяна царівна.  «Брати мої вічно молоді і як тільки сестри твої виростуть, вони візьмуть їх  за жінок. »

«Гаразд,  що до сестер , я згоден.  Але мені треба спершу полити Сонячну троянду росою» – сказав Яромир.

«Що ж , повертайся на землю, поливай, але як тільки Сонячна троянда оживе, опинишся в моєму палаці. » – сказала Дажбогова дочка.

Яромир повернувся на землю, сім днів і сім ночей поливав Сонячну троянду вранішньою і вечірньою росою і Сонячна троянда ожила.  Яромир відразу опинився в палаці Росяної  царівни.  Там вони зіграли весілля спочатку Яромира з Дажбоговою дочкою, а потім її братів з сестрами Яромира.

Сонячна троянда знову стала допомагати людям.  Втихомирювала повені, захищала від засухи, а сонячні воїні від ворогів.  Рід Яромира знову більше не знав лиха.

А сам Яромир з Росяною царівною, Дажбоговою дочкою і їх сестри і брати наплодили багато дітей, тому і народ наш називався Дажбоговими внуками.

2 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page