top of page

Козацькі казки: Характерницька люлька Сірка

Олександр Олефіренко (Лисичанськ)

%d1%96%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%96%d1%80%d0%ba%d0%be

Фрагмент з картини Іллі Рєпіна “Запорожці пишуть листа турецькому султану”


Вечоріє. На подвір’ї степового козацького хутора сидить старий козак і хлопчик – джура.

«Дядьку Степане, скажіть, як нашому кошовому батьку Сірку вдається обходити всі пастки татар і турків і виходити переможцем у всіх битвах?» – запитав джура старого козака.

«Це Васильку тому, що він характерник» – відповів козак. Коли  батько Сірко був парубком, через їх слободу їхали запорожці і він сказав, що теж хоче на Січ. Запорожці звичайно посміялися і жартома запропонували йому припливати через рік на Січ.

Але він і справді через рік сів у човен і приплив сам – один, через пороги на Січ. Знайшов тих козаків і сказав: “Ви мене запрошували  рік тому, пам’ятаєте? Ось, я приплив”.

Козаки впізнали його і всі дуже здивувались. Підійшов один старий характерник і сказав: «З цього молодика буде великий воїн.»

Потім характерник забрав Сірка до себе в мазанку. Там він повечеряв з ним, а потім, дивлячись на Дніпро сказав: “Бачиш он ту скелю? Принеси мені з тої скелі глини.”

Молодий Сірко пішов до скелі, аж бачить, а там чорт танцює, хвостом крутить. Сірко взяв пістоль, набив, прочитав молитву проти нечистої сили і стрілив у чорта. Чорт так і мликнув у воду. З того часу те місце звуть Чортомликом.

Сірко набрав глини з під скелі і приніс характернику. Той виліпив Сірку з глини люльку, обпалив в печі і сказав: “Ось тобі люлька, кожного разу перед битвою запалюй її і будеш знати, як вести битву.”

Тепер кожного разу батько Сірко перед битвою запалює люльку і в диму бачить, що має статися. Ось тому він завжди перемагає.» – закінчив старий козак.

1 view0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page